Cu mic cu mare, sărbătorim primăvara la Şcoala Nr.1
În această primăvară, la şcoala noastră a fost demarat proiectul „La porţile Someşului„, proiect ce presupune o serie de activităţi organizate în instituţia noastră, având ca invitaţi elevi şi cadre didactice din şcolile aflate în zona Dej.
Proiectul „La porţile Someşului” cuprinde activităţi ce se doresc a fi pe placul elevilor noştri. Dorinţa de a realiza activităţi în care să implicăm elevii, părinţii şi comunitatea locală a fost atât a noastră, a cadrelor didactice, cât şi a Comitetului de Părinţi pe şcoală. Comitetul şi-a exprimat dorinţa de a implica părinţii şi bunicii elevilor în desfăşurarea de activităţi extraşcolare cu scopul de a oferi şi o altă alternativă de valorificare a deprinderilor şi abilităţilor dobândite în timpul orelor de curs.
O reală implicare şi o dorinţă în a aduce fonduri în şcoală a avut-o minunata preşedintă a „Asociaţiei părinţilor, elevilor şi profesorilor de la Şcoala Nr.1 Dej„, inginer Dana Costin. Dânsa s-a implicat în elaborarea acestui proiect, a depus documentaţia la Consiliul Judeţean Cluj şi ne-a anunţat, fericită, că … vom primi finanţare pentru activităţile incluse în calendarul proiectului. Îi mulţumim pentru dăruirea cu care se implică în toate activitățile ce ţin de şcoală.
Managerul proiectului „La porţile Someşului„, înv. Rodica Bolbos, a propus activităţi variate care marchează momente importante din viaţa noastră: „Obiceiuri şi tradiţii de primăvară„, „1 Iunie popular„, „Festivalul toamnei pe valea Şomeşului„, „Bucuriile iernii” şi „Ziua Francofoniei„, care vor implica atât cadre didactice, cât și elevii şi părinţii acestora.
„Formalităţile” fiind îndeplinite, cadrele didactice de la şcoala nostră s-au pus pe treabă, astfel încât joi, 14 aprilie, a avut loc festivalul „Obiceiuri şi tradiţii de primăvară„. Principalul scop al activităţii a fost colectarea de fonduri pentru elevii defavorizaţi material ai şcolii. Am avut onoarea de a ne bucura de prezenţa colegilor şi a elevilor de la Şcoala „Avram Iancu” Dej, Şcoala „Mihai Eminescu” Dej, Grup Şcolar Agricol Cuzdrioara, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Dej, Liceul „A.P.Ilarian” Dej, Şcoala Specială Dej, Şcoala Nireş, Şcoala Unguraş şi Şcoala Chiuieşti. Ne-am bucurat de prezenţa domnului primar, ing. Costan Morar, domnului Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej, doamnei ing. Sidonia Vancea, comisar Garda de Mediu Cluj, domnului prof. Raul Domşa, preşedintele ONG-ului „Sper” şi a doamnei Dorina Costin, preşedinte al Asociaţiei „Felicia San” Dej. Monitorizarea activităţii a fost realizată de doamna Magdalena Vaida, editor la ziarul „Făclia de Cluj” şi de Mălina Nemeti, redactor la Radio Fir Dej.
Cu mic, cu mare, şcolarii şi-au arătat măiestria în a confecţiona ornamente de Paşte, în a picta şi a decora ouă, dar, nu în ultimul rând, în a face prăjituri şi în a le pune la vânzare pentru a duce la îndeplinire obiectivul proiectului. Elevii au fost coordonaţi în realizarea de decoraţiuni şi ornamente de Paşti de către doamnele învăţătoare şi diriginţi pe parcursul a patru săptămâni.
La ora amiezei, curtea şcolii a devenit neîncăpătoare pentru micii „comercianţi”, pentru invitaţii veniţi în număr mare şi, nu în ultimul rând, pentru cumpărătorii care au gustat cu încredere preparatele mămicilor, fără de care activitatea nu ar fi avut success. „Super ofertă„, „e pe terminate„, au fost sloganele care se auzeau de la standurile din curtea şcolii. Nu departe de acest mic „târg”, mâinile îndemânatice încondeiau ouă, premiate cu drag de juriul încântat de micile talente.
Tot cu această ocazie a fost marcată şi Ziua Pământului, printr-o paradă a costumelor ECO. Roboţei din carton, rockeri ecologici, zâne, ouă reciclabile, au făcut deliciul privitorilor.
Una peste alta, activitatea s-a încheiat în momentul în care nu a mai rămas nicio firimitură de prăjitură, când toate decoraţiunile au fost vândute şi concursurile încheiate. Invitaţii au plecat mulţumiţi că şi-au rotunjit bugetul şi gazdele au declarat acţiunea un „succes” ţinând cont de faptul că un număr mare de copii nevoiaşi urmau să se bucure de pe urma fondurilor colectate.
Pentru a ne aduce aminte ce a fost atunci vă prezentăm instantanee din timpul activităţii:
Prof. Liliana BONŢIDEAN şi Ionela LEU.